5th DIGITAL BANKING FORUM

Το νέο τοπίο στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, όπως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στις ψηφιακές τεχνολογίες αποτέλεσαν το αντικείμενο του 5th Digital Banking Forum που διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία η Ethos Events σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ, την Τετάρτη 21 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Το 5th Digital Banking Forum εξελίσσεται ταχύτητα στο ετήσιο ραντεβού του χρηματοπιστωτικού κλάδου αναφορικά με τις ψηφιακές εξελίξεις. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναδείχθηκαν οι καινοτόμες εφαρμογές του phygital καταστήματος, των νέων ψηφιακών μοντέλων στο τραπεζικό σύστημα, οι ψηφιακές αλλαγές στις μεθόδους χρηματοδότησης, το νέο τοπίο στις ηλεκτρονικές πληρωμές και οι ψηφιακές αλλαγές στις υποδομές του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σας ευχαριστούμε !

 

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Ουζούνης
Γενικός Διευθυντής, Ethos Media S.A.

SOCIAL

51.000+ impressions

18.000+ impressions

16.000+ impressions

1100+ account views

Καλωσόρισμα:
Κωνσταντίνος Ουζούνης, Γενικός Διευθυντής, Ethos Media S.A.

Ο κ. Ουζούνης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας ότι η για 5η συνεχόμενη χρονιά η Ethos Media αναλαμβάνει το εγχείρημα να τεκμηριώσει και να προβάλλει όλες τις δράσεις των τραπεζών και του οικοσυστήματος στο τομέα του Digital Banking. Είναι ένα συνέδριο το οποίο έχει καθιερωθεί στην ελληνική αγορά και καταγράφει έναν από τους πιο σημαντικούς μετασχηματισμούς στην ελληνική οικονομία.

Χαιρετισμός:
Γιώτα Παπαρίδου, Α’ Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΠΕ

Η κα. Γιώτα Παπαρίδου κατά το χαιρετισμό της επεσήμανε πως στο δείκτη της ψηφιακής ετοιμότητας η Ελλάδα έχασε 22 θέσεις στη παγκόσμια κατάταξη, από την 48η θέση βρέθηκε στην 70η το 2016. «Ο μεγαλύτερος χρήστης ψηφιακών τεχνολογιών είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Οι δαπάνες αναμένεται να τριπλασιαστούν καθώς Blockchain και cloud θα υποστηρίξουν τον κλάδο. Διανύουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση με τη χρήση των ηλεκτρoνικών πληρωμών ν’ αγγίζει τα 550 εκατομμύρια το 2017».

Κεντρική Ομιλία
Mark Buitenhek, Global Head of Transaction Services, ING, Netherlands

Ο Mark Buitenhek στην κεντρική του ομιλία του με τίτλο: “The evolution of payments – adapt or …….”, παρουσίασε τις τάσεις ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η χρήση των μετρητών βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο επειδή οι εναλλακτικοί τρόποι προφανώς δεν είναι προσιτοί και λειτουργικοί. «Θέλουμε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς των τραπεζών. Το Fintech αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης. Δεν αποτελεί την απάντηση αλλά το μέσο.

Κεντρική Ομιλία
Marco Folcia, Partner, PwC – EMEA Payments Leader

Στην κεντρική του ομιλία ο Marco Folcia με τίτλο: “Post 13th of January: what’s going on?”, ανέλυσε τους τέσσερις βασικούς παράγοντες (ρυθμιστικοί κανόνες, πληρωμές μέσω κινητών, διαρκής ανταγωνισμός, αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς) που επηρεάζουν την τεχνολογία των πληρωμών. Υπογράμμισε, επίσης, πως «χρειάζεται σωστή διαχείριση της πληροφορίας αλλά και των δεδομένων των πελατών, εκτός από τους ρυθμιστικούς κανόνες του PSD ΙΙ, που συμβάλλουν στη συμμόρφωση όλων των παικτών του χρηματοπιστωτικού τομέα και του Fintech, διαμορφώνοντας ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο.

Ενότητα 1: Οι εξελίξεις στο χώρο της ψηφιακής τραπεζικής

Ομιλία
Νίκος Χριστοδούλου, Γενικός Διευθυντής Λειτουργικής Στήριξης Τράπεζας & Ομίλου, Εθνική Τράπεζα

Έρευνα που στηρίχθηκε σε ερωτηματολόγιο, ειδικούς και in-depth ανάλυση, αναδεικνύοντας τις τάσεις Fintech στην Ελλάδα, τους τομείς δραστηριοποίησης αλλά και τις προβλέψεις για το μέλλον του τραπεζικού οικοσυστήματος παρουσίασε ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, Γενικός Διευθυντής Λειτουργικής Στήριξης Τράπεζας & Ομίλου, Εθνική Τράπεζα, στην ομιλία του: “Η εξέλιξη του fintech οικοσυστήματος στην Ελλάδα”. «Η εκκίνηση για το Fintech στην Ελλάδα έχει γίνει αλλά ακόμη υπολειπόμαστε. Οι fintech κατάφεραν να δώσουν ρυθμό στις ελληνικές τράπεζες, μεγάλωσαν τις προσδοκίες των πελατών αλλά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Ο τομέας του Fintech με την μεγαλύτερη διείσδυση στην Ελλάδα είναι οι πληρωμές», σημείωσε.

Ομιλία
Lubomir Olach, COO and Business Development, EFMA

Ο Lubomir Olach σε ανοιχτή συζήτηση, στο πλαίσιο του 5th Digital Banking Forum, μίλησε για το πώς μπορούν οι τράπεζες να συνδεθούν με όλη τη καινοτόμα κοινότητα του fintech, υπογραμμίζοντας πως η EFMA προσπαθεί μέσα από κλειστά meetings να ανοίγει τη συζήτηση για το digital, να προωθεί τη σύγκλιση του φυσικού με το ψηφιακό σύστημα, διοργανώνοντας κάθε χρόνο forum με περισσότερες από 500 applications.

Ομιλία
Ανδρέας Τσαγκάρης, VP & Chief Technology Officer, Performance Technologies

Ο Ανδρέας Τσαγκάρης αναφέρθηκε στις πλατφόρμες που τρέχουν Big data και prescriptive analytics, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία της IBM με τη Hortonworks ενώ τόνισε την αναγκαιότητα των data scientists. “To Παγκόσμιο έλλειμμα σε data scientists φτάνει τα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία του machine learning για να μετασχηματίζουν την πληροφορία σε γνώση.”

Ομιλία
Daphne Mavroudi-Chocholi, President, International, machineVantage

Τη σχέση του artificial intelligence με το machine learning, τη τελευταία λέξη της μόδας που «ακούει» στ’ όνομα «deep learning» και το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών, όπου κυριολεκτικά θα μπορεί κάποιος να πληρώνει κάνοντας απλά μια συζήτηση ανέδειξε μέσα από την ομιλία της η κα. Δάφνη Μαυρουδή – Χοχόλη στην ομιλία της με τίτλο: “AI & Machine Learning – the end of work?”. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «στο μέλλον θα μπορούμε να πούμε στην alexa ‘Πλήρωσέ μου αυτό ή το άλλο…’»

Ομιλία
François-Eric Perquel, Chairman, MedySIF

Ο Κ. François-Eric Perquel στην ομιλία του με τίτλο: “Financial Data Trends in the European Union” παρουσίασε τις 4 κυρίαρχες τάσεις στο τομέα των financial data: Retail banking, private assets, θέματα συμμόρφωσης, financial market data management, σημειώνοντας πως «ο καθένας πρέπει να ξέρει ποιος χρησιμοποιεί την πληροφορία. Η υπερπληροφόρηση μπορεί να μπερδέψει ενώ η ελλιπής πληροφορία μπορεί να στερήσει χρήσιμες πληροφορίες από το χρήστη».

Ενότητα 2: Το blockchain και οι εφαρμογές του

Ομιλία
Γιώργος Καραμανώλης, Co-founder & CTO/CIO, Crowdpolicy & President, Hellenic Blockchain Hub

Την στρατηγική για την προώθηση τεχνολογιών blockchain / DLT στην Ελλάδα, τους στόχους και δράσεις του δικτύου, το ευρύτερο περιβάλλον και τα συστατικά του blockchain καθώς και τα οφέλη του οργανισμών που συμμετέχουν στο hub παρουσίασε ο κ. Γιώργος Καραμανώλης το πλαίσιο της ενότητας 2, «Το blockchain και οι εφαρμογές του». Όπως σημείωσε, «μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να αξιοποιηθεί το ψηφιακό κεφάλαιο και απόθεμα της χώρας. Οι επιχειρήσεις και οι Οργανισμοί να σταθούν και να βελτιώσουν την λειτουργία τους σε ένα αποκεντρωμένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Για το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Με περισσότερη διαφάνεια και εμπιστοσύνη».

Ενότητα 3: Νέοι «παίκτες»

Ομιλία
Δημήτρης Λιτσικάκης, Country Manager Greece, Revolut

Ο κ. Δημήτρης Λιτσικάκης στη πρώτη επίσημη εμφάνιση της εταιρείας Revolut επί ελληνικού εδάφους, στην ομιλία του με τίτλο: “Revolut: Beyond Banking” παρουσίασε τα καινοτόμα οφέλη που προσφέρει η revolut παγκοσμίως -1,5 εκατομμύριο χρήστες σε όλο τον κόσμο, 60.000 στην Ελλάδα- με ψηφιακές υπηρεσίες που καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο εύρος επιλογών όπως: budgeting, split bills, merchant accounts, revolut retail, Device insurance, travel insurance, δυνατότητα αλλαγής κρυπτονομισμάτων χωρίς χρέωση, υπογραμμίζοντας πως στόχος της Revolut είναι η παγκόσμια επέκταση με επόμενους στόχους τις αγορές της Ρουμανίας, ΗΠΑ, Καναδά και Ασίας.

Ομιλία
Άσπα Παλημέρη, Country Manager, Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα, Mastercard

«Μια εταιρεία χωρίς API είναι σαν ένας υπολογιστής χωρίς ίντερνετ», σημείωσε η κα. Άσπα Παλημέρη μιλώντας για την τάση του Open banking μέσω των API και τα οφέλη που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις, όπως είναι «οι προσφορές για πληρωμές, η οικονομική διαχείριση από μια ενιαία τοποθεσία αλλά και η παράδοση νέων προϊόντων και υπηρεσιών που προηγουμένως ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν».

Ενότητα 4: Η νέα εποχή στις πληρωμές

Ομιλία
Βασίλης Παναγιωτίδης, Επικεφαλής Διεύθυνσης Συστημάτων Πληρωμών, Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Ο κ. Βασίλης Παναγιωτίδης στο πλαίσιο της Ενότητας 4: Η νέα εποχή στις πληρωμές, στην ομιλία του με τίτλο: “IRIS online payments: Η διατραπεζική λύση άμεσων πιστώσεων”, παρουσίασε τα οφέλη του συστήματος ψηφιακών πληρωμών IRIS online και IRIS online 24/7.

Ομιλια
Αντίγονος Παπαδόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής, Cardlink

Για την άνοδο των τερματικών, τα μεγέθη της αγοράς, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το ποσοστό διείσδυσης των ανέπαφων συναλλαγών μίλησε ο κ. Αντίγονος Παπαδόπουλος στην ομιλία του με τίτλο: “Ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ελλάδα. Μαραθώνιος σε ρυθμούς σπριντ!”. «Το 2017 φτάσαμε τα 657.000 τερματικά με αποτέλεσμα να έχουμε υπερδιπλασιασμό του στόχου μέσα σ’ ένα χρόνο, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 2015 τα τερματικά ήταν 210.000» ενώ σημείωσε πως « το ποσοστό διείσδυσης ανέπαφων συναλλαγών το Μάρτιο του τρέχοντος έτους άγγιξε το 39%». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπαδόπουλος, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες το 2017 διπλασιάστηκε για μία ακόμη χρονιά, ενώ πλέον οι κάρτες χρησιμοποιούνται και για μικρής αξίας συναλλαγές.

Ενότητα 5: Τραπεζικές Λύσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις - Workshop: Alpha Bank

Σωτήρης Κυριάκος, Διευθυντής, Διεύθυνση Εναλλακτικών Δικτύων, Alpha Bank
Σπύρος Ρεντετάκος, Διευθυντής, Διεύθυνση Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων, Alpha Bank
Δημήτρης Στρογγυλόπουλος, Σύμβουλος Ψηφιακής Στρατηγικής, Alpha Bank

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν και το workshop αναφορικά με τις τραπεζικές λύσεις για ελληνικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασίας της Alpha Bank. Ο κ. Σωτήρης Κυριάκος, Διευθυντής, Διεύθυνση Εναλλακτικών Δικτύων, Alpha Bank ανέλυσε 4 υπηρεσίες και τα οφέλη που προσφέρουν σε επιχειρήσεις και ιδιώτες: web banking για επιχειρήσεις, mass payment, e-commerce και alpha wallet. Ο κ. Σπύρος Ρεντετάκος, Διευθυντής, Διεύθυνση Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων, Alpha Bank, παρουσίασε το πρόγραμμα alpha bank gold business banking, όπου επιβραβεύονται οι ΜμΕ που καινοτομούν και ξεχωρίζουν, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία εντός και εκτός συνόρων. Ακόμη, ο κ. Δημήτρης Στρογγυλόπουλος, Σύμβουλος Ψηφιακής Στρατηγικής, Alpha Bank παρουσίασε το ψηφιακό ταμείο που ουσιαστικά αποτελεί ένα σύγχρονο τρόπο έξυπνης εξυπηρέτησης αλλά και εκπαίδευσης, καθώς οι συναλλαγές γίνονται μέσα από τον e-σύμβουλο που εξηγεί παράλληλα τα οφέλη στους πελάτες, εισάγοντας τους στον ψηφιακό κόσμο.

PANEL DISCUSSION: “Η ελληνική τράπεζα το 2025”

Νέλλη Τζάκου –Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, Εθνική Τράπεζα
Δαμιανός I. Χαραλαμπίδης, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής, Chief Digital Officer and Retail Banking Products, Alpha Bank
Λάμπρος Τσόλκας, Αντιπρόεδρος, Accenture

photo_dbf

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

presentation_dbf

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης

Η διοργάνωση των βραβείων δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη υποστήριξη των:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Υπεύθυνος Προγράμματος
Δημήτρης Μαλλάς, Δημοσιογράφος

Υπεύθυνος Συντονισμού & Logistics:
Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Conferences Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4909 | salvarlis.k@ethosmedia.eu

Υπεύθυνος Social Media:
Λώρα Ακριβίδη, Client Service Executive, Ethos Media | Τ: 210 998 4901 | akrividi.l@ethosmedia.eu

Υπεύθυνη Επικοινωνίας με εταιρείες:
Μαριάνα Βαζαίου, Events Executive, Ethos Media | Τ: 210 998 4932 | vazaiou.m@ethosmedia.eu

Υπεύθυνοι Χορηγιών:
Κωνσταντίνος Ουζούνης, General Manager, Ethos Media | Τ:210 998 4864 | ouzounis.k@ethosmedia.eu
Κωνσταντίνος Ραμπίδης, Key Account Manager, Τ:210 998 4876 | rampidis.k@ethosmedia.eu
Ράντω Μανώλογλου, Key Account Manager, Ethos Media | T:210 998 4863 | manologlou.r@ethosmedia.eu

Υπεύθυνοι Συμμετοχών & Εγγραφών:
Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Conferences Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4909 | salvarlis.k@ethosmedia.eu
Νίκος Αθανασίου, Database Marketing Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4912 | athanasiou.n@ethosmedia.eu

Οργανωτική Ομάδα:
Άρης Λαυδής, Υπεύθυνος Γραμματειακής Υποστήριξης, T: 210 998 4866 | lavdis.a@ethosmedia.eu
Νίκος Αθανασίου, Database Marketing Manager, Ethos Media | Τ:210 998 4912 | athanasiou.n@ethosmedia.eu
Χριστίνα Τσούχλαρη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεψν | T: 210 998 4917 | tsouchlari.c@ethosmedia.eu

photo_dbf

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

presentation_dbf

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης